Het isoleren van uw dak vergt kennis van zaken en derhalve zijn er de nodige aandachtspunten om rekening mee te houden. Deze worden hieronder nader toegelicht. Er dient hierbij onderscheid te worden gemaakt tussen het isoleren van een plat dak en een schuin dak.

Isoleren binnenzijde schuin dak

Wanneer u uw dak wenst te isoleren, is het van belang om een aantal aandachtspunten in ogenschouw te nemen. Welke dat zijn, hangt af van de vraag of het een plat of schuin dak betreft, en of u de binnenzijde dan wel de buitenzijde wenst te isoleren. Hieronder volgen voor elke optie enkele punten waarop tijdens het isoleren gelet dient te worden.

  1. Het isoleren van de binnenzijde van een schuin dak geeft risico op vochtproblemen. Let erop dat na het plaatsen van het isolatiemateriaal geen vocht aanwezig is tussen de dakwand en het materiaal. Met een dampremmende folie aan de binnenkant van het isolatiemateriaal kan dit goed worden voorkomen.
  2. Om vochtproblemen te voorkomen dient u eveneens de buitenkant van uw dak te controleren. Er dient logischerwijs geen isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak aanwezig te zijn, omdat het aanwezige vocht op geen enkele wijze meer kan ontsnappen.
  3. Snij het isolatiemateriaal ruim af, zodat u niet in de problemen komt bij eventuele balken in de dakconstructie.
  4. De afwerking van het isolatiemateriaal is zeer belangrijk en dient accuraat te gebeuren. Hiervoor kunt u schroten of gipsplaten gebruiken.

Dakisolatie is dus ook zelf te plaatsen. Echter is niet elk hellend dak geschikt en kan er zomaar isolatie geplaatst worden. Laat een adviseur je meer vertellen over jouw mogelijkheden.

Binnenzijde van een plat dak isoleren

  1. Net als bij het isoleren van een schuin dak, is de afwerking van eminent belang. Houd er dus rekening mee dat er geen naden of openingen achterblijven na het plaatsen van het materiaal.
  2. Ook in geval van het isoleren van een plat dak is het aan te raden een dampremmende laag of folie tussen het dak en het isolatiemateriaal te plaatsen.

De exacte dakisolatie prijzen weten?

Contacteer isolatiebedrijven in jouw regio en vergelijk het regionale aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Onze dienst is gratis en vrijblijvend.

Buitenzijde van een plat dak isoleren

De buitenkant van uw dak isoleren is een klus die u beter aan een professional kunt overlaten. Er dient namelijk een zogenaamde ‘warmdakconstructie’ te worden gemaakt, hetgeen de nodige vakkundigheid vereist.

  1. Het wordt doorgaans aangeraden om de buitenzijde van een plat dak niet zelf te isoleren maar door een erkend bedrijf te laten doen. Dit komt vanwege de zogenaamde warmdakconstructie, die vochtproblemen dient te voorkomen en een vrij ingewikkelde klus is.
  2. Door het plaatsen van isolatiemateriaal komt het dak hoger te liggen, waardoor eventuele dakgoten of dakranden dienen te worden aangepast.

De meerwaarde van een isolatie-expert inhuren
Een isolatie-expert inhuren doe je dus vooral om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal goed wordt aangebracht, en daarbij weet je dan zeker dat de naden tussen het isolatiemateriaal goed zijn afgewerkt. Koudebruggen doen immers al je werkzaamheden te niet en dat is een ongewenste situatie. De isolatie-expert inhuren kan tegen een lager BTW tarief waardoor je slechts 6 procent BTW betaalt over zijn werkzaamheden. Deze subsidie hoef jij niet op te vragen bij de overheid; dat doet de expert voor je.

Aandachtspunten bij dakisolatie

Op het moment dat jij besluit over te gaan tot dakisolatie kom je voor een aantal keuzes te staan. Het is goed om deze zaken door te nemen voordat je naar de bouwmarkt rijdt en voor je aan het isoleren gaat. Zo is er om te beginnen een ruime keuze aan isolatiematerialen. Het is goed om te kijken wat voor soort dak je hebt en welk isolatiemiddel daar geschikt voor is. Een schuin dak vereist ander isolatiemateriaal dan een plat dak. Daarbij moet je ook denken aan de afwerking van je dak na de werkzaamheden. Kies je voor een isolatiemateriaal wat al een afwerking biedt naar het binnen-gedeelte van je dak of zolder, of moet je nog zelf de binnenkant afwerken met gipsplaten. Zeker wanneer je met rollen glaswol of rotswol deken aan de slag gaat moet je een afwerking laag aanbrengen voor een mooi uiterlijk.

Hoe breng je het dakisolatie materiaal aan

Wanneer je het dakisolatie materiaal aanbrengt moet je altijd goed kijken hoe de steunbalken van je dak lopen. Een goede of foute isolatie hangt af van de manier waarop de isolatie is uitgevoerd. Je zal het isolatiemateriaal altijd goed moeten inklemmen tussen de steunbalken of spanten van je dak, en daarnaast moet je ervoor zorgen dat er geen millimeter ruimte tussen twee platen of dekens isolatiemateriaal in zit. Dit kan er namelijk al voor zorgen dat er een koudebrug ontstaat waardoor je werkzaamheden tevergeefs zijn. De afwerking van je dakisolatie is tenslotte een heel belangrijk aandachtspunt. Je zal moeten denken aan een dampscherm waardoor vocht van binnen uit je woning niet in je isolatiemateriaal kan trekken. Bovendien houdt zo’n dampscherm ook vocht van buitenaf tegen waardoor je een aangenaam binnenklimaat krijgt. Wanneer je deze aandachtspunten in de gaten houdt wordt jouw dakisolatieproject een succes waar je jarenlang plezier van hebt.

Isolatiespecialist inschakelen?

U kunt met onze offerte service eenvoudig in contact komen met enkele isolatiespecialisten uit uw regio. Zij kunnen u deskundig advies geven en een gratis prijsopgave toesturen. Door het aanbod te vergelijken betaalt u niet te veel voor uw dakisolatie. Bekijk de pagina offerte service.

Bekijk ook eens de volgende dakisolatie pagina’s:

> Dak isoleren
> Prijzen
> Soorten
> Voordelen
> Offertes