Een dak isoleren is een klus die je doorgaans eenvoudig zelf kan aanpakken. Het is namelijk niet moeilijk om isolerende platen of isolerende glaswol of steenwol tegen je dakbeschot te plaatsen. Bij een hellend dak kan je eenvoudig zelf de handen uit de mouwen steken, maar bij een plat dak komt er wel wat meer kijken wanneer je het wil gaan isoleren. Wanneer je een plat dak gaat isoleren zal je een paar lagen isolatiemateriaal moeten aanbrengen om een goed isolerend resultaat te krijgen. Doe je dit niet, dan zal je na verloop van tijd schade krijgen aan je dak waardoor je het hele dak zal moeten vervangen. Zo’n extra laag bij je isolatiemateriaal heet een dampscherm. Dit is een dunne laag polyethyleen; een soort kunststof die goedkoop en duurzaam is. Ook kan je kiezen voor OSB-3 houtvezelplaten.

Waarom plaats je een dampscherm

Een dampscherm heeft als functie om vocht te weren uit je isolatiemateriaal. Zou je geen dampscherm plaatsen, dan kan vocht vrij spel krijgen in je isolatiemateriaal waardoor het gaat uitzetten en krimpen, en je dakconstructie ernstig kan verzwakken. Bovendien gaat je isolatiemateriaal op die manier schimmelen omdat het vocht niet meer weg kan uit je dak. Bij een plat dak is het noodzakelijk dat je een dampscherm gebruikt, omdat het de bovenste laag van je dak standaard vochtwerend is. Je zal er bij het plaatsen van een dampscherm altijd aan moeten denken dat je het materiaal nergens doorboort; vocht zal altijd een weg weten te vinden om in je dak te trekken.

Isolatiemateriaal waar een dampscherm bij zit ingebouwd

Het eenvoudigste is het natuurlijk om je platte dak te isoleren met een isolatiemateriaal waarbij het dampscherm al zit ingebouwd. Je hoeft dan geen extra laag meer aan te brengen als dampscherm. In dat geval mag je denken aan isolatieplaten met een extra dampscherm laag erop of glaswol of rotswol dekens met een dampwerende laag langs de buitenkant verwerkt.