De dikte van dakisolatie
Je dak isoleren kan je met een aantal materialen doen. Een feit wat doorslaggevend is bij de keuze voor een bepaalde dakisolatie is de dikte van je dakisolatiemiddel. Hoe dik je isolatiemiddel is, is een heel belangrijke zaak. Het heeft invloed op een aantal factoren. Je mag dan denken aan:
– De prijs van de isolatie
– De functionaliteit, dus de mate waarin de warmte wordt vastgehouden in je huis
– De isolerende werking van je huis door het jaar heen, dus ook in de zomermaanden

Wanneer jij kiest voor dakisolatie krijg je te maken met een verplichte minimale isolatiedikte. Dit is minimaal 10 tot 12 centimeter. Dit is geen ruimte die je helemaal kwijt bent in je huis; de steunbalken van je dak zijn immers aanmerkelijk dikker. De isolatie neemt hooguit een deel van de ruimte tussen de steunbalken in, waardoor je ruimteverlies minimaal is, en je wooncomfort aanzienlijk toe zal nemen.

Optimaal wooncomfort

Isolatie van deze dikte zorgt ervoor dat het dak van je huis optimaal is geïsoleerd, en dat je voldoet aan de eisen die door de Nederlandse overheid aan dakisolatie zijn gesteld. Een optimale dikte van dakisolatie ligt tussen de 18 en 24 centimeter dikte. Wanneer jouw dakisolatie aan deze eis voldoet weet je heel zeker dat je wooncomfort ook in de zomermaanden optimaal is. Warmte van buitenaf wordt immers ook voor een deel geweerd door dakisolatie.

Wanneer jouw woning een plat dak hebt en je eigenlijk helemaal geen ruimte hebt voor dikke dakisolatie kan je alsnog kiezen voor een dunner materiaal. Aluminium noppenfolie is in dat geval de ideale oplossing. Hierdoor reflecteert de warmte waardoor er vanuit jouw huis geen warmteverlies naar buiten zal ontstaan. Ook het binnendringen van warmte via je dak wordt op deze manier nog enigszins voorkomen. Het effect zal helaas nooit zo optimaal zijn als bij andere isolatiemiddelen.