Je dak en andere delen van je woning isoleren kan met allerlei materialen. Je kan kiezen voor een los te storten isolatiemiddel, maar wanneer je bijvoorbeeld een vloer, spouwmuur of dak gaat isoleren is het handiger om een plaatvormig materiaal te gebruiken. Naast PUR platen en PIR platen bestaat er nog een isolatiemiddel wat zich uitstekend laat verwerken in een isolatie project. Het is verreweg één van de goedkoopste oplossingen en eigenlijk is iedereen ermee bekend; EPS. EPS is een kunststof materiaal wat wordt geproduceerd uit Styreen wat weer een restproduct van aardolie is. Op zich verwerk je dus een product wat anders overtollig was geweest en in het milieu was beland. EPS is beter bekend onder de naam piepschuim, en in de isolatiewereld wordt het ook wel Isomo genoemd.

Hoe zien EPS platen eruit?

EPS platen zijn in een aantal vormen te koop. Ze zijn verkrijgbaar in een zogeheten klik-systeem waarbij de platen voorzien zijn van een tand en een groef. De isolatie sluit hierdoor mooi aan op elkaar en hoeft alleen bij de zijkanten nog maar extra te worden vastgezet. Daarnaast kan er zijn gekozen voor een bitumeuze afwerking voor verwerking in een plat dak of als een sandwichpaneel. Het materiaal van de EPS platen is ook als losse bolletjes verkrijgbaar; in die versie wordt het vaak gebruikt om een spouwmuur mee te isoleren.

Voordelen van EPS platen

EPS platen hebben als groot voordeel dat ze heel licht van gewicht zijn. Daardoor zijn ze heel eenvoudig te verwerken. Daarnaast is EPS volledig recyclebaar. Het is dus een product wat niet op milieuvriendelijke wijze wordt verkregen maar wat wel goed te verwijderen is na gebruik.

Nadelen van EPS platen

EPS platen hebben als groot nadeel dat ze absoluut niet brandwerend zijn. Het materiaal druppelt eenvoudigweg weg wanneer het met vuur in aanraking komt. Dit in tegenstelling tot andere isolatie materialen zoals glaswol en steenwol die wel brandwerend en vlam vertragend zijn.