Isolatie met glaswol
Wanneer jij besluit om je woning te gaan isoleren heb je de keuze uit een aantal materialen waarmee je dit kan doen. Eén van die materialen is glaswol. Glaswol is eenvoudig te verkrijgen; iedere bouwmarkt heeft wel rollen glaswol staan die zeer geschikt zijn om je dak mee te gaan isoleren. Het materiaal is redelijk eenvoudig op maat te snijden, en het lijkt dan ook het meest ideale isolatiemateriaal. Glaswol is verkrijgbaar in een tweetal vormen; je hebt voor de particulier glaswoldekens en glaswolplaten in de handel. Glaswol is goed verkrijgbaar in de winkel, en per vierkante meter ben je ongeveer 10 euro kwijt. Kies je voor goedkopere glaswol, dan zal de kwaliteit dubieus zijn. Isolatiebedrijven kunnen ook Supafil gebruiken om bijvoorbeeld een spouwmuur mee te isoleren. Supafil spuit je namelijk in een holle muur.

Welke materialen kan je zelf gebruiken?

Wanneer je zelf besluit om te gaan isoleren met glaswol heb je de beschikking over glaswoldekens en glaswolplaten. Deze materialen kan je zelf met een (brood)mes in stukken op maat snijden, maar er moet een kritische kanttekening worden gemaakt bij het gebruik van glaswol als isolatiemiddel. Glaswol is namelijk gemaakt van zand en gerecycled glas. Glas heeft – in de vorm van splinters – een aantal bekende gevaarlijke eigenschappen.

Bescherm je goed

Wanneer je gaat werken met glaswol zal je ervoor moeten zorgen dat je goed beschermd bent. Niet alleen moet je een mond- en neuskapje dragen tegen binnenstuivende glassplinters, maar ook zal je werkkleding moeten dragen die je daarna waarschijnlijk niet meer kan gebruiken. De vezels dringen namelijk diep in je kleding door en zullen er in de was nauwelijks nog uit willen. Handschoenen zijn ook verplicht; anders krijg je glasvezel in je handen. Het spreekt voor zich dat je nooit een kind moet laten spelen met glaswol, hoe aantrekkelijk het materiaal er ook uit mag zien.