Veel woningen zijn voorzien van een hellend dak. Dat is niet voor niets, want het is een heel traditionele bouwmethode. De warmte die jij opwekt met je cv-ketel zal in een dergelijk huis van onderuit je woning omhoog stijgen en via je hellende dak je woning verlaten.

Wanneer jij je energieverbruik wil gaan terugdringen is het dus zaak dat jij je hellende dak gaat isoleren. Dit is een methode die heel eenvoudig is, aangezien de steunpunten voor het isolatiemateriaal in principe al aanwezig zijn. De methode hangt af van het type hellend dak wat op jouw woning is geplaatst.
– Het spantendak. Dit zie je vaak bij woningen die recent zijn gebouwd. De steunbalken, ook wel spanten of kepers genoemd, lopen verticaal vanaf de nok van het dak. Het handigste isolatiemiddel is in dit geval glaswol of steenwol. De dekens klem je eenvoudig tussen de spanten in. Je zal ook gebruik moeten maken van een dampscherm om te voorkomen dat vocht van binnenuit in je isolatiemateriaal kan dringen om daar te gaan schimmelen.
– Het gordingendak. Gordingen zijn steunbalken die horizontaal lopen en bevestigd zijn aan een aantal verticale steunbalken. Je zal het isolatiemateriaal horizontaal tussen de steunbalken in moeten bevestigen, en bij voorkeur zal je twee lagen moeten gebruiken. Zorg dan ervoor dat de naden en kieren van de eerste laag worden afgedekt. Een dampscherm erboven zorgt ervoor dat er geen vocht in je isolatiemiddel kan komen. Eventueel kan je het afwerken met verticale latten om het isolatiemiddel op zijn plek te houden.
– Een sarkingdak. Hierbij breng je als het ware een extra laag isolatie aan bovenop een reeds bestaande dakconstructie met als doel deze constructie extra te isoleren. Er wordt van buitenaf rechtstreeks op het onderdak een isolatielaag aangebracht. Hierbij wordt vaak een harde isolatieplaat gebruikt.