Je huis isoleren gaat gepaard met behoorlijk wat rommel. Wanneer je gebruik maakt van isolatiedekens van bijvoorbeeld glaswol of steenwol zal je deze met een broodmes op maat moeten snijden. Hierbij komen vezels vrij die schadelijk zijn wanneer je ze inademt en wanneer ze op je kleding belanden. Wanneer jij hier niet op zit te wachten is het wellicht raadzamer om gebruik te maken van isolatieplaten. Deze kan je eenvoudig op maat snijden, en het materiaal is harder waardoor het eenvoudiger te bevestigen is tegen je plafond tussen de steunbalken.

Welke soorten zijn er?

Isolatieplaten zijn er als PUR isolatieplaten, XPS isolatieplaten en soepele isolatieplaten van glaswol of steenwol. Bovendien zijn er nog Polystyreen platen, ook wel bekend als PR platen. De diverse materialen hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen, maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze allemaal stuk voor stuk een geweldige warmte- isolatie bieden aan jouw woning.

Zelf doen of de professional

Je dak isoleren met isolatieplaten is iets wat je door de professional kan laten doen, maar wat je ook prima zelf kan doen. Je zal er alleen rekening mee moeten houden dat je goed de ruimte tussen de steunbalken bij je dak inmeet. Je moet geen ruimte overhouden omdat je dan alsnog warmteverlies zal krijgen. Bovendien zullen de platen minder goed op hun plek blijven wanneer er teveel speling zit tussen de isolatieplaat en de steunbalken van je dak. Wanneer je gebruik maakt van deltaplaten is dit de meest ideale manier om tussen steunbalken te isoleren. Deze platen zijn namelijk van zichzelf al wigvormig waardoor er minder op maat hoeft te worden gesneden wanneer je jouw dak gaat isoleren. Huur je toch de professional in, dan heeft dat een behoorlijk aantal voordelen. Je hoeft niet zelf aan de slag en kunt de hele klus uit handen geven, maar daarnaast geniet je van het lage BTW tarief op de werkzaamheden van de professional.