Je woning isoleren is altijd een investering die zichzelf weer zal terugbetalen. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het afhankelijk van de locatie waar het isolatiemateriaal geplaatst is, maar het is ook afhankelijk van de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal. Die isolatiewaarde is opgedeeld in vier termen.
– De K-Waarde
– De R-Waarde
– De U-Waarde
– De Lambda waarde

Wat doet de K-waarde
De k-waarde zal de isolatie over het algemeen meten in het hele pand of in je hele huis. Er wordt gekeken in welke mate er sprake is van warmteverlies via de diverse delen van je woning. Er wordt dan gemeten bij je buitenmuren, je ramen, je vloeren en je dak. Een goed geïsoleerde woning heeft dus een heel lage K-waarde.

Wat doet de R-waarde
De R-waarde zal de isolatiewaarde bepalen per gebruikt materiaal. Het gaat dus niet om je hele huis, maar om een specifieke isolatielaag of zelfs een bepaald isolatiemateriaal. Je kan de R-waarde dus bepalen per materiaal voordat je jouw woning laat isoleren. De R-waarde behoort dus zo hoog mogelijk te zijn wanneer je gaat isoleren.

Wat is de U-waarde
De U-waarde is een meetinstrument wat aangeeft hoeveel warmte er in jouw woning verloren gaat via een wand of via een buitenmuur. Er wordt gekeken aan beide kanten van de muur naar het temperatuurverschil. In de meest ideale situatie gaat er zo min mogelijk warmte verloren via een wand of een muur, dus de U-waarde moet zo laag mogelijk zijn.

Wat meet de Lambda-waarde
Een Lambda-waarde geeft aan hoeveel warmte een isolatiemateriaal doorlaat. Deze waarde is vaak al van tevoren aangegeven bij bepaalde isolatiematerialen, dus je kan van tevoren al kijken welke isolatie voor jouw woning de meest geschikte is. Het spreekt overigens voor zich dat een Lambda-waarde zo laag mogelijk moet zijn. Je wil immers dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat wanneer jij je woning isoleert.