Wanneer u beseft dat in geval van een niet goed geïsoleerd dak er wel 30% aan warmte verloren kan gaan, zet dat de kosten voor dakisolatie gelijk in een ander perspectief. U bespaart immers op energiekosten, waardoor uw investering zich uiteindelijk zal terugverdienen. Toch is het goed om te weten wat de kosten voor de verschillende wijzen van dakisolatie nu eigenlijk inhouden. Hieronder worden de kosten nader toegelicht.

3 componenten

De kosten van het isoleren van uw dak zijn op te delen in 3 factoren:

  • De grootte van het oppervlak van het te isoleren dak
  • Het soort isolatiemateriaal dat u kiest
  • De complexiteit van het isoleren

Er is een behoorlijk verschil in kosten van dakisolatie. Deze kunnen variëren van €1000 euro tot €6000 euro, uitgaande van een oppervlak van 80 m2. Zoals hierboven vermeld is het isolatiemateriaal, de te isoleren oppervlak en de moeilijkheid van het plaatsen prijsbepalend.

Wat zijn de kosten van dakisolatie?
Herken je dit? Je maandelijkse energievoorschot aan je energiebedrijf is behoorlijk hoog. Wanneer de energie-afrekening dan binnen komt blijkt dat je alsnog moet bijbetalen. Dat is op zich al heel frustrerend voor jou als woningbezitter. Je loopt immers tegen iedereen in je huis te zeggen dat ze met hun vingers van de thermostaat af moeten blijven en maar een dikke trui in huis moeten aantrekken om het warm te hebben. Ondanks al jouw inspanningen lopen de kosten van je gasverbruik behoorlijk op; je cv-ketel lijkt wel overuren te draaien om jouw woning goed verwarmd te houden. En dat terwijl je thermostaat op een redelijk lage temperatuur staat ingesteld.

De oorzaak van dit probleem is dan ook niet de temperatuur binnen je woning; het is hoe er met de opgewekte warmte in je huis wordt omgegaan.

De warmte lekt weg
De warmte die jij opwekt met je cv-ketel komt vaak van onderen in je huis. De radiatoren in de huiskamer staan op volle kracht aan waarna de warmte omhoog stijgt je huis in. Bij de slaapkamers staat de centrale verwarming doorgaans veel minder hoog, en op de zolder lijkt alle warmte te zijn verdwenen. Die warmte blijft tussendoor ergens hangen en lijkt wel weg te lekken uit je huis. Wanneer je op onderzoek gaat zal je bemerken dat de warmte jouw woning verlaat via je dak. Hoog tijd om die boosdoener dus aan te pakken via dakisolatie; dit is het moment om geld te gaan besparen.

Je dak isoleren
Dakisolatie kan op een aantal manieren, en iedere manier heeft zijn eigen kostenplaatje. Je kan isoleren met verschillende materialen die ieder hun eigen isolerende werking hebben. Doorgaans mag je stellen; hoe hoger de isolerende werking, hoe kostbaarder de isolatie. Een materiaal met een hoge isolerende werking heeft echter ook als voordeel dat het een hoger rendement oplevert. Je energierekening zal gaan dalen bij een isolatiemiddel met een lage isolatiewaarde, maar bij een middel met een hoge isolatiewaarde zal dit des te hoger zijn. Een investering in dakisolatie verdient zichzelf dus altijd weer terug.

Doe je het zelf of laat je het doen
Je dak isoleren is een klus die je zelf zou kunnen doen als je er handig genoeg voor bent en als je er tijd voor hebt. Op het moment dat je twee linker handen hebt is het een goed idee om een isolatiebedrijf in te schakelen om deze klus voor je uit te voeren. Wanneer je een isolatiebedrijf gaat inhuren weet je zeker dat je werkzaamheden goed en professioneel worden uitgevoerd, en daarnaast geniet je van nog een aantal interessante voordelen. Doe je de klus zelf, dan mag je er ongeveer vanuit gaan dat de kosten fifty-fifty zijn verdeeld. Je bent dan alleen wat beperkter in je keuze voor het isolatiemateriaal en je zal er naast geld ook wat tijd in moeten investeren.

Waar is de prijs van dakisolatie van afhankelijk
Het prijskaartje wat aan dakisolatie hangt is afhankelijk van de materialen die je gebruikt, maar ook van de afmeting van je huis. Een groter dak brengt immers meer kosten met zich mee. We hebben een prijsoverzicht voor je gemaakt aan de hand waarvan je een idee krijgt van de kosten van dakisolatie. We gingen daarbij uit van een gemiddeld tarief; dat behoort bij de meest gebruikte materialen voor dakisolatie. We hebben het gebruik van glaswol of steenwol als richtlijn gehouden bij het bepalen van deze prijzen.

Welk woningtype voor dakisolatie Welk dakoppervlak Wat zijn de kosten /hoe hoog is de investering Wat is de besparing op gas in kubieke meters Wat is de opbrengst/het rendement Binnen hoeveel jaar verdien je de investering terug
Rijtjeswoning 45 vierkante meter 675 euro 225 m3 per jaar 140 euro per jaar 4,8 jaar
Hoekwoning 45 vierkante meter 675 euro 225 m3 per jaar 140 euro per jaar 4,8 jaar
Twee onder één kap woning 65 vierkante meter 975 euro 325 m3 per jaar 202 euro per jaar 4,8 jaar
Kleine vrijstaande woning 80 vierkante meter 1200 euro 400 m3 per jaar 248 euro per jaar 4,8 jaar
Grote vrijstaande woning 140 vierkante meter 2100 euro 700 m3 per jaar 434 euro per jaar 4,8 jaar

Bij deze werkzaamheden gingen we uit van een kostenplaatje wanneer je een isolatie-expert laat langskomen. Zelf doen levert een besparing op in de totale investering.

Welke materialen kan je gebruiken
In het bovenstaande kostenplaatje gingen we uit van het gebruik van glaswol of rotswol. Dit materiaal heeft – mits juist geplaatst – een hoog rendement en een goede isolatiewaarde. Daarnaast kan je nog kiezen voor andere materialen zoals EPS platen (ook wel bekend als piepschuim), SPS, PUR en PIR. Deze materialen zijn allemaal in plaatvorm verkrijgbaar en hebben als voordeel dat je de platen zo in elkaar kan klikken waardoor je geen warmteverlies door de naden krijgt.

Liever een duurzame dakisolatie
Op het moment dat jij besluit het milieu zo min mogelijk te belasten maar wel een hoog rendement wil op je investering in isolatie materialen kan je kiezen voor duurzamere soorten. Je mag dan denken aan bijvoorbeeld schapenwol, maar ook aan cellulose; dit materiaal staat ook wel bekend als papiervlokken. Ook houtwol, kurk en hennep kunnen als isolatiemateriaal worden gebruikt. Wanneer je zeker wil weten dat deze materialen goed worden aangebracht kan je het beste een isolatiebedrijf inschakelen om deze klus voor je op te knappen. Met deze materialen is de kans namelijk groot dat het verkeerd wordt aangebracht waardoor vocht van buitenaf of van binnenuit kan gaan broeien in je isolatiemateriaal waardoor je schimmelvorming en vochtoverlast zal gaan krijgen.

De exacte dakisolatie prijzen weten?

Contacteer isolatiebedrijven in jouw regio en vergelijk het regionale aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Onze dienst is gratis en vrijblijvend.

Prijs van glaswol

Vanaf ongeveer €10 euro per m2 kunt u glaswol kopen. Voor deze vanafprijs is de warmteweerstand logischerwijs het laagst. Die weerstand wordt uitgedrukt in de zogenaamde R-waarde. Als u het glaswol laat plaatsen in plaats van dit zelf te doen, begint de prijs bij ongeveer €25 euro per m2. Via eventuele subsidieregelingen kan een deel van dit bedrag worden teruggekregen.

Prijs van isolatieplaten

Vanaf ongeveer €12 euro per m2 kunt u isolatieplaten aanschaffen. Ook hier zal het laten plaatsen beginnen bij een prijs van ongeveer €25 euro per m2, waarbij eveneens gezegd dient te worden dat er mogelijkerwijs subsidie kan worden ontvangen. Kijk op deze website voor informatie over subsidies voor isolatie: Isolatie subsidie.

Zelf isoleren of laten doen?

Er zijn enkele prijstechnische voordelen wanneer u niet zelf de dakisolatie plaatst maar dit door een erkend bedrijf laat doen. Als u zelf isolatiemateriaal koopt, betaalt u 21% BTW. Wanneer de uitvoerder inkoopt, geldt er een BTW-percentage van slechts 6%. Of deze regelingen nog steeds van toepassing zijn kunt u het beste bij een isolatiebedrijf informeren. Het verlaagd BTW-tarief is echter nog wel van toepassing. Op de website van de Belastingdienst kunt u dit lezen: www.belastingdienst.nl

Isolatiespecialist inschakelen?

U kunt met onze offerte service snel in contact komen met enkele isolatiespecialisten uit de regio.

Zij kunnen u deskundig advies geven en een gratis prijsopgave toesturen. Door het aanbod te vergelijken betaalt u niet te veel voor dakisolatie. Bekijk pagina offerte service.