Wanneer je een woning gaat isoleren zal je daarbij doorgaans gebruik maken van isolatiemateriaal in de vorm van isolatieplaten of isolatiematten. Dit materiaal heeft talloze voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het ideaal te verwerken is, en dat het isoleren een klus is die snel zal verlopen. De meeste isolatiematerialen zorgen er echter voor dat er tussen de diverse isolatieplaten of isolatiematten een strook zit waar geen isolatiemateriaal zit. Deze stroken heten koudebruggen.

Wat doet een koudebrug in je huis?

Een koudebrug zorgt voor verminderd wooncomfort in jouw huis. Eigenlijk heb je al je isolatiewerkzaamheden voor niets gedaan, want de warmte zal alsnog door deze kieren je huis verlaten. Daarnaast zal kou van buitenaf op deze manier via een dergelijke koudebrug alsnog je huis binnen dringen waardoor er onaangename koude zones in je huis ontstaan. Koudebruggen in je muur kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat het isolatiemiddel in je spouwmuur deels is weggerot of doordat het niet egaal in je spouw is geplaatst.

Wat doe je tegen een koudebrug?

Een koudebrug is gelukkig eenvoudig te voorkomen. Je kan gebruik maken van materialen die naadloos op elkaar aansluiten zoals harde isolatieplaten met een klik systeem. Hierdoor ontstaan er geen naden; koudebruggen behoren tot het verleden. Daarnaast kan je ook extra isolatiemateriaal tussen de glaswol of steenwol dekens spuiten; hiermee vul je de naden op waardoor koudebruggen ook geen kans meer krijgen.

Een andere oplossing tegen koudebruggen

Een andere manier om koudebruggen te voorkomen is het gebruik van koudebrug-onderbrekers tijdens het aanbrengen van het isolatiemateriaal. In dit geval gebruik je blokjes drukvast isolatiemateriaal die je eerst op de muur plaatst waarna je het isolatiemateriaal monteert. Je zal op die manier minder werk hebben aan de montage en geen last hebben van koudebruggen.