Isolatieplaten zijn een heel geliefd middel wanneer er een groot oppervlak aan een woning zoals een dak, muur of vloer moet worden geïsoleerd. Voor deze isolatieplaten is een heel grote diversiteit beschikbaar, maar nu willen we er één specifiek benoemen; PIR isolatieplaten. PIR staat voor polyisocyanuraat. Het is een kunststof materiaal wat speciaal werd ontwikkeld voor isolatie doeleinden. Het materiaal is doorgaans geel-wit van kleur, maar het is er ook in het groen of blauw. De kleur van de PIR isolatieplaten is niet van belang bij de isolatie; het gaat er alleen om dat het materiaal op de juiste manier wordt verwerkt.

Waarom kies je PIR boven PUR?

PIR isolatieplaten zijn geliefder dan PUR isolatieplaten omdat ze een hogere isolatiewaarde hebben. Daarnaast zijn ze een stuk brandveiliger. Wanneer er rookgassen vrijkomen bij PUR zullen deze schadelijker zijn bij PUR isolatieplaten dan bij PIR isolatieplaten. De platen zijn hard, en wanneer ze in een vloer worden gebruikt zijn ze dus goed beloopbaar. Wanneer je PIR isolatieplaten gebruikt om een schuin dak te isoleren zijn ze ideaal om vast te maken tussen de steunbalken van je dak. Het is wel een behoorlijk werk om de PIR isolatieplaten precies op maat te krijgen. Wanneer je ze wil gaan vastzetten zal je toch voor een deel isolatieschuim nodig hebben voor de bevestiging. Je hoeft echter geen dampscherm meer te bouwen want dit zit al bij de isolatieplaten ingebouwd.

Het nadeel van PIR

Een groot nadeel van PIR is de schadelijke uitwerking op het milieu bij de fabricage ervan. Daarnaast is het nagenoeg niet afbreekbaar; isoleren met PIR is dus niet duurzaam. Je bespaart dus aanzienlijk op de CO2 uitstoot van je huis, maar de ecologische schade is aanzienlijk. Daarnaast zal PIR isolatieplaat je kleding verruïneren doordat het snijafval blijft plakken en zich lastig laat verwijderen.