Wanneer de kosten van je maandelijkse energie voorschot de pan uit rijzen ben je al snel gemotiveerd om te gaan isoleren in je woning. De beste plek om te isoleren is die zone waar de warmte je woning verlaat nadat hij is opgewekt; je dak. Dat is ook niet zo vreemd, want de warmte die je binnenshuis opwekt wil je het liefste zo lang mogelijk vast houden zonder dat je cv ketel opnieuw een inspanning moet verrichten. Dakisolatie heeft als groot voordeel dat het heel eenvoudig te plaatsen is, en dat het rendement hoog is. De kosten zullen op hun beurt weer meevallen wat het tot een aantrekkelijk isolatie project maakt.

Hoe plaats je dakisolatie?

De goedkoopste manier om dakisolatie te plaatsen is van binnenuit. Je zal in dat geval het isolatiemiddel tussen de steunbalken van je dak moeten plaatsen. Je hebt daardoor al wat steunplekken die je handig kan gebruiken. Dakisolatie is vaak gemaakt van plaatmateriaal of van zacht uitrolbaar materiaal. Denk hierbij aan glaswol of steenwol wat verkrijgbaar is als deken en als plaatmateriaal. Je moet er goed aan denken dat je het isolatiemateriaal naar de randen goed afwerkt met een isolerende kit. Je wil immers geen warmteverlies door de kieren heen krijgen. Ook het ontstaan van koudebruggen (koude zones in een geïsoleerde muur of dakwand) moet je tegengaan.

Afhankelijk van je dakbekleding en het soort dak kan je ook van buitenaf isoleren. Dit laatste kan alleen bij een hellend dak. Hierdoor verlies je geen ruimte, maar het aanbrengen van het isolatiemiddel zal wel weer extra werk betekenen. Een plat dak van buiten isoleren is een heel slecht idee. Zo’n dak heeft doorgaans een damp werende laag langs de buitenkant. Ga je dan nog met dakisolatie werken van buitenaf, dan kweek je een bron van schimmels en andere ongewenste uitwassen.