Wanneer je jouw woning wil gaan isoleren zal je in eerste instantie gaan beginnen bij de plek waar de warmte jouw woning verlaat; je dak. De opgewekte warmte met je cv-ketel zal immers altijd van beneden naar boven stijgen, en daar via een niet geïsoleerd dak je woning verlaten. Daken zijn doorgaans niet geïsoleerd bij de oplevering, zeker niet wanneer de woning al wat ouder is. Daarom zullen veel woningbezitters van een al wat oudere woning aan de slag moeten met dakisolatie materiaal. Om een plat dak te isoleren kan je uit een aantal methodes kiezen:
– Het koud plat dak. Isoleren als een koud plat dak is eigenlijk een methode die wordt afgeraden. Onder de dakbedekking en het dakbeschot wordt tussen de balken het isolatiemateriaal geplaatst. Je zal altijd een dampdicht scherm moeten plaatsen wanneer je deze methode toepast. Anders zal het isolatiemiddel vocht uit het huis absorberen waardoor het zal gaan uitzetten. De constructie van je dak zal hierdoor verzwakt raken.
– Een warm plat dak. Dit is een isolatiemethode die je draagconstructie wel isoleert. Het isolatiemiddel wordt hierbij tussen de dakbedekking en het dakbeschot in geplaatst. Hierbij zal je ook altijd moeten kiezen voor een dampdicht scherm om het isolatiemiddel mee af te schermen. Hierdoor voorkom je dat vocht van buitenaf in je huis kan komen en dat vocht van binnenuit in je isolatiemateriaal zal gaan broeien.
– Het omgekeerde platte dak. Hierbij wordt een isolerende laag op het platte dak zelf aangebracht bovenop de waterkerende laag. Dit isolatiemiddel wordt via grind, hout of tegels op zijn plek gehouden. Deze manier gebruik je vooral bij een dak waar je vaak op loopt zoals een dakterras of een balkon.

Een plat dak isoleren lijkt eenvoudiger dan het is; het is dan ook beter om deze klus door een isolatie professional te laten uitvoeren.