Wanneer je besluit je woning te gaan isoleren heb je een aantal isolatiematerialen die zich daar bij uitstek voor lenen. Eén van die materialen is rotswol, ook wel bekend als steenwol of rockwool. Rotswol wordt geproduceerd vanuit vulkanisch gesteente, en bij een temperatuur van ongeveer 1600 graden Celsius wordt het gesmolten en gesponnen tot isolatiemateriaal. Met hars en olie wordt het materiaal uiteindelijk waterafstotend gemaakt. Rotswol wordt gebruikt bij meerdere isolatiewerkzaamheden, denk maar aan dakisolatie, muren en vloeren. Wanneer je rotswol gebruikt denk je niet alleen aan de isolatie, maar je verhoogt ook de brandveiligheid van je woning.

Rotswol is er in een aantal varianten. De bekendste vormen zijn deltaplaten die je eenvoudig zonder snijden tussen je dakbalken kan plaatsen. Daarnaast heb je ook de spijkerflensdekens en rotswolplaten. Deze materialen zal je – in tegenstelling tot de deltaplaten – eerst nog op maat moeten snijden wat bij rotswol nog een redelijk bewerkelijke klus is.

De voordelen van rotswol

De voordelen van rotswol zijn legio, maar één van de grote voordelen is dat het een zogeheten dampopen materiaal is. Dit houdt in dat rotswol een ademend materiaal is. Vocht zal niet blijven zitten in de rotswol en dus ook niet voor schimmelvorming of vochtproblemen in je huis zorgen. Los van dit voordeel heeft rotswol ook en geluidswerende functie. Omgevingsgeluid zal dus minder sterk jouw woning binnen dringen wanneer je huis met rotswol is geïsoleerd.

Het nadeel van rotswol

Rotswol heeft ook een nadeel wat zeker benoemd moet worden; de prijs. Het produceren van rotswol brengt meer kosten met zich mee en die kosten worden doorberekend naar de eindafnemers. De prijs van rotswol ligt ongeveer 10 procent hoger dan de prijs van glaswol. Wanneer je een groot oppervlak gaat isoleren zal dit de prijs behoorlijk opstuwen.