Een schuin dak isoleren
Veel woningen zijn uitgerust met een schuin dak. Ze zijn heel geliefd want je kan de zolder doorgaans eenvoudig als extra woonlaag gebruiken. Woningen met een schuin dak hebben echter ook een aantal grote nadelen; je moet behoorlijk stoken wil je een woning met een schuin dak goed warm krijgen. Er gaat veel warmte die jij met je cv-ketel hebt opgewekt verloren door je schuine dak, omdat het dak vaak niet geïsoleerd is. Wanneer jij je zolder dan ook nog eens als extra woonlaag wil gaan gebruiken is de motivatie om je schuine dak te isoleren natuurlijk groot. Een schuin dak isoleren is een klus die je eenvoudig zelf kan doen mits je een aantal voorschriften aanhoudt. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

Kijk of er een onderdak aanwezig is.

Een schuin dak isoleren kan eigenlijk alleen maar wanneer er ook een onderdak is. Een dak wat alleen bestaat uit dakpannen of leien kan niet geïsoleerd worden aangezien een dergelijke dakbedekking nooit al het vocht tegenhoudt. Het zal niet vaak voorkomen dat je een huis aantreft zonder onderdak, maar het is goed om dit eerst te controleren voor je aan het isoleren slaat. Je wil immers niet dat er vocht in je isolatiemiddel kan gaan broeien, waardoor je een schimmelprobleem in je huis krijgt.

Plaats een raamwerk

Het handigste is om een raamwerk te plaatsen waar je het isolatiemateriaal naderhand tussen kan duwen. Dit raamwerk plaats je aan de binnenkant van je dak en het kan van hout of metaal zijn. Wanneer je het isolatiemateriaal tussen het raamwerk hebt ingeklemd kan je het schuine dak gaan afwerken. Sommige isolatiematerialen zijn hier al op berekend. Ze hebben een afgewerkte laag die je als plafondbedekking kan laten functioneren. Zit deze laag er niet op, dan kan je met plafondplaten aan de slag gaan om je dak af te werken.